HOE MAAK JE JE ZWEMBAD WINTERKLAAR: HET STAPPENPLAN

HOE MAAK JE JE ZWEMBAD WINTERKLAAR: HET STAPPENPLAN

We helpen je graag op weg om vorstschade te voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw zwembad in het voorjaar in een mum van tijd weer opgestart is! In dit artikel staat een uitgebreid stappenplan hoe je het zwembad winterklaar maakt.

We hebben mogen genieten van een heerlijke nazomer, maar het blad begint van de bomen af te vallen en de eerste herfstdagen zijn gepasseerd. Dat betekent dat je hoogstwaarschijnlijk binnenkort je zwembad winterklaar gaat maken. We helpen je graag op weg om vorstschade te voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw zwembad in het voorjaar in een mum van tijd weer opgestart is! In dit artikel staat een uitgebreid stappenplan hoe je het zwembad winterklaar maakt:


STAP 1: EEN GOEDE WATERBALANS 

Om de winter goed door te komen is het heel belangrijk dat het zwembadwater schoon en helder is! Geef daarom het zwembad wat extra aandacht door de juiste chemicaliën toe te voegen en maak het zwembad regelmatig schoon met een zwembadstofzuiger of zwembadrobot. Zo zorg je voor een goede waterbalans en een schoon zwembad! 


STAP 2: ZWEMBAD GEDEELTELIJK LEEGPOMPEN
Een belangrijk onderdeel van het winterklaar maken van het zwembad is het bloot leggen van de inbouwdelen. Hiervoor pomp je het zwembad leeg tot ongeveer 10-15 cm onder de skimmers en de bovenste inspuiter. Het gedeeltelijk leegpompen van het zwembad is nodig om scheuren of lekkages door vorst aan de inbouwdelen te voorkomen. 

Er zijn twee manieren om het zwembad leeg te pompen: backwashen of met een dompelpomp. Je pompt het zwembad gemakkelijk leeg met behulp van de backwash-functie op je filter. Het voordeel hiervan is dat je filter meteen grondig gereinigd wordt. Heb je deze mogelijkheid niet? Maak dan gebruik van een dompelpomp


STAP 3: DE TECHNIEKINSTALLATIE WINTERKLAAR MAKEN

  • ·         Draai alle koppelingen los. Denk hierbij aan koppelingen van bijvoorbeeld de pomp en kraan
  • ·         Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek
  • ·         Vet alle O-ringen in
  • ·         Tap het filtervat af met de aftapplug aan de onderkant
  • ·         Is het filtermedium ouder dan 5 jaar? Vervang het dan voor nieuw zand of glasparels
  • ·         Schroef de drukmeter los en tap de zwembadverwarming af (indien aanwezig)
  • ·         Laat het water uit de filterpomp lopen via de aftapplug

 

STAP 4: LEIDINGEN AFSLUITEN
In stap 3 is alles losgekoppeld, waardoor je nu alle leidingen droog kunt gaan blazen. Dit doe je het makkelijkst met gebruik van een compressor. Hierna ga je alle leidingen afsluiten met een winterstop. De winterstop wordt rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting gedraaid. Je hoeft nu enkel nog te skimmers af te dekken. Dit doe je met een gizzmo, dat ervoor zorgt dat het water dat eventueel de skimmer inloopt uit kan zetten. Hierdoor voorkom je dat de skimmer schade oploopt. 

 

STAP 5: WINTERDRIJVERS IN HET ZWEMBAD PLAATSEN
Wanneer het buiten vriest kun je last krijgen van ijsvorming in het zwembad. Dit vang je op door winterdrijvers in het zwembad te plaatsen, welke ervoor zorgen dat het water kan expanderen en er geen schade aan het zwembad ontstaat. Je plaatst de winterdrijvers in een diagonale lijn in het water. 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.