WATERBEHANDELING: BASISKENNIS

WATERBEHANDELING: BASISKENNIS

In deze blog leggen we je de basisbegrippen uit van waterbehandeling. Want ‘meten is weten’, maar je moet wel weten wat je meet.

De juiste waterbalans zorgt voor kristalhelder water in uw privé zwembad. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? In deze blog leggen we je de basisbegrippen uit van waterbehandeling. Want ‘meten is weten’, maar je moet wel weten wat je meet.


PH waarde
De PH waarde is belangrijk voor de desinfectie van uw zwembad. Hoe lager deze waarde is, hoe beter de desinfectie. Wanneer u last heeft van kalkafzetting of algen is de PH waarde ook van belang. De PH waarde van uw zwembad geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch is. Wanneer de PH waarde 7.0 is, is uw water neutraal, onder de 7.0 is uw water zuur en boven de 7.0 is uw water alkalisch. De PH waarde dient altijd tussen de 6.8 en 7.8 te zijn, maar het beste is een waarde van 7.2. Is de PH waarde van uw zwembad te hoog of te laag? Met de PH verlager en PH verhoger van Melpool brengt u de waarde weer op het juiste niveau.


Calciumhardheid en kalkevenwicht
Wellicht heb je wel eens van zacht water, middelhard water en hard water gehoord. Dit heeft met de  calciumhardheid te maken. De calciumhardheid geeft de hoeveelheid kalk in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk er in uw bad zit en andersom. De waarde van de calciumhardheid hoort tussen de 100 en 250 p.p.m. te liggen. P.p.m. staat voor eenduizendste gram per liter. Wanneer de waarde tussen de 0 – 145 p.p.m. ligt is het zachtwater. Ligt de waarde tussen de 145 – 270 p.p.m. spreken we van middelhard water en ligt de waarde boven de 270 p.p.m spreken we van hard water. Wanneer de waarde in evenwicht is, is er geen kalkafzetting mogelijk en is er ook geen sprake van troebel water door vlokken. Is deze waarde van jouw zwembad niet goed? CA+ van Melpool zal hierbij helpen!


Alkaliteit
De PH waarde, desinfectie en alkaliteit staan nauw met elkaar verbonden. De desinfectie werkt namelijk alleen goed bij een stabiele PH waarde. Deze stabiliteit wordt bepaald door de alkaliteit. Deze waarde hoort tussen de 100 en 150 p.p.m. te liggen. Door de vele regenval van afgelopen tijd zien we dat deze waarde vaak te laag is. Heb je hem al gemeten? Je verhoogt de alkaliteit met TA+ van Melpool.


Chloorwaarde
Vele geven hun zwembad al jarenlang dezelfde chloordosering. We horen vaak genoeg dat men de waarde niet meet, maar er ‘gewoon iedere week een tabletje ingooit’. De vraag is hoeveel chloor uw zwembad eigenlijk mag hebben. Er bestaan drie begrippen wanneer we het hebben over chloor: de totale, vrije en de gebonden chloorwaarde. De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar dit zegt niks over de werking ervan. De normale waarde ligt hier tussen de 0,5 em 2,5 p.p.m. De vrije chloorwaarde zegt iets over hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaald de desinfectie en ligt ook tussen de 0,5 en 2,5 p.p.m. Gebonden chloor is niet meer actief. Dit heeft de desinfecterende werking uitgevoerd en werkt nu de desinfectie tegen. Je herkent dit aan de sterke geur en de geïrriteerde ogen. Hoe lager de gebonden chloorwaarde is, hoe beter. Hanteer hierbij een maximum van 1.0 p.p.m.

 

Stap 1 naar kristalhelder zwembadwater: meten is weten en weet wat je meet. 

Reacties

  1. Steenssens  frank Steenssens frank

    mijn zwemwater word groen ph en total akalinity waarde zijn goed , wat kan ik doen !filter en warmtepomp draaien 24/24u.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.